Oversatt av Anna Maria Melhus
Hva
Ellen G. White sier om hvorfor vi ikke bør spise kjøtt
Utdraget
er hentet fra boken ”Helse og livsglede”, s. 237-241, kap. om
Kjøtt og fisk.
”I
begynnelsen var det ikke animalsk mat i den kosten som ble bestemt
for mennesker. Ikke før etter syndfloden, da alt grønt på jorden
var blitt ødelagt, fikk mennesket tillatelse til å spise kjøtt.
Da
Harren bestemte hvilken mat mennesket skulle ete i Eden, fortalte Han
hvilken kost som er den beste. Da Han valgte maten for israelittene,
gav Han den samme undervisningen. Han førte dem ut av Egypt og påtok
seg å undervise dem for å gjøre dem til sitt eiendomsfolk. Gjennom
dem hadde Han til hensikt å velsigne og undervise verden. Han gav
dem den maten som passet best for dem, ikke kjøtt, men manna,
”himmelbrød”. De fikk animalsk føde bare fordi de var
misfornøyde og knurret og lengtet etter kjøttgrytene i Egypt, og
det bare for en kort tid. Dette ble årsak til sykdom og død for
tusener. Men allikevel ble det at de bare fikk kjøttfri kost, aldri
mottatt med glede. Det fortsatte å være en kilde til misnøye og
murring, skjult eller åpent, og det ble aldri en varig ordning.
Da
israelittene slo seg ned i Kana’an, fikk de tillatelse til å bruke
kjøtt, men strenge restriksjoner gjorde sitt til å redusere de
skadelige følgene. De fikk strengt forbud mot å spise svinekjøtt,
og det samme forbudet gjaldt også andre dyr og fugler og fisker som
ble erklært urene…
En
kunne spise bare slike dyr som var sunne og friske. Dyr som var revet
i stykker eller var selvdødt, eller som blodet ikke var fjernet
omhyggelig fra, måtte ikke bli brukt til mat.
Da
israelittene unnlot å følge den planen Gud hadde lagt for dem om
hva de kunne spise, fikk det store konsekvenser for dem. De ønsket
seg kjøtt i kosten, og de høstet fruktene av dette valget. De nådde
ikke det idealet Gud hadde stilt for dem, og de oppfylte ikke Hans
hensikt. Herren gav ”dem det de bad om, men sendte tærende sykdom
over deres liv (Salme
106, 15).
De satte større pris på det jordiske enn på det åndelige, og det
hellige privilegium som Han hadde tiltenkt dem, ble ikke deres.
Grunner
for ikke å spise kjøtt
De
som spiser kjøtt, spiser egentlig allerede brukte korn og
grønnsaker, for det er fra disse produktene dyrene får den næring
som gir vekst. Det livet som fantes i kornet og grønnsakene, går
over i den som spiser det. Vi får det ved å spise kjøttet av
dyrene. Hvor mye bedre er det ikke å få det direkte ved å spise
den maten som Gud har bestemt for oss!
Kjøtt
har aldri vært den beste maten, men i våre dager er det dobbelt
uheldig fordi sykdom hos dyrene tiltar. De som spiser kjøtt, vet
lite om hva det er de spiser. Dersom de kunne se dyrene mens de levde
og visste mer om kvaliteten av det kjøttet de spiste, ville de vende
seg bort med avsky.
Vevet
i grisekjøttet myldrer av parasitter. Gud sa om svinet: ”Det skal
være urent for dere, og dere skal ikke røre ved dem når de først
er døde.” 5.
Mos. 14, 8.
Denne befalingen ble gitt fordi svinekjøtt er uskikket til mat. Svin
spiser avfall, og det er den eneste hensikt med dem. Ikke under noen
omstendigheter skulle menneskene spise svinekjøtt. Det er umulig at
kjøttet av noe levende vesen kan være sunt, når skitt er deres
rette element, og når de lever av det som er avskyelig.
Ofte
blir dyr tatt til markedet og solgt til slakt når de er så syke at
eierne ikke tør ha dem lenger. Den måten slaktedyr av og til blir
foret på, fører også til sykdom. De er stengt inne hvor det ikke
er nok lys eller frisk luft, og de puster inn den dårlige luften i
skitne fjøs. Kanskje blir de avlet opp på bedervet mat, og snart
blir hele kroppen forurenset av urene stoffer.
Dyr
blir ofte transportert over lange avstander og utsatt for store
lidelser før de når frem til markedet. De stakkars dyrene blir ført
bort fra de grønne beitene og drevet hardt over mange mil på varme,
støvete veier, eller blir stuet inn i skitne vogner, syke og
utslitte, hvor de ofte må være i timevis uten mat og drikke, før
de møter sin død – bare for at mennesker skal kunne lage seg
festmat av deres døde kropper.
Mange
steder blir fisk så forurenset av den urene føden de tar i seg, at
også de blir kilde til sykdom. Dette er spesielt tilfelle der hvor
fisken svømmer i nærheten av kloakken fra de store byene. Fisk som
lever av kloakk, kan svømme ut i fjerne farvann og bli fanget der
hvor vannet er klart og rent. Når slik fisk blir brukt som mat, kan
de overføre sykdom og død uten at noen aner fare.
Virkningen
av å bruke kjøtt som mat merker en kanskje ikke med det samme, men
dette er ikke noe bevis på at det ikke er skaldelig. Det er ikke
mange som vil tro at det er det kjøttet de har spist, som har
forgiftet blodet og er skyld i deres lidelser. Mange dør av
sykdommer som fullt og helt kan føres tilbake til at de har spist
kjøtt, men verken de selv eller andre har noen anelse om den
virkelige årsaken.
De
moralske ondene ved å spise kjøtt er ikke mindre enn de fysiske.
Kjøttmat er skadelig for helsen, og det som påvirker kroppen, har
en tilsvarende virkning på sjel og sinn. Tenk på den grusomhet mot
dyr som kjøttspising innebefatter. Dette virker inn på dem som
begår denne grusomheten og som er vitne til den. Den ødelegger den
medfølelse vi burde ha overfor disse Guds skapninger!
Den
intelligens mange stumme dyr viser seg å eie, nærmer seg så mye
den menneskelige intelligens at det er et mysterium. Dyrene kan se,
høre, elske, frykte og lide. De bruker sine evner langt mer trofast
enn mange mennesker gjør. De viser sympati og ømhet overfor sine
lidelsesfeller. Mange dyr viser en hengivenhet overfor dem som
steller dem som er mye større enn den mennesker viser overfor
hverandre. De knytter seg så sterkt til mennesker at de ikke kan
skilles uten store lidelser.
Hvilket
menneske som eier følelser og som har stelt husdyr, kan se inn i
disse øynene som er så fulle av tillit og hengivenhet, og etterpå
overgi dyret til slakterens kniv? Hvordan er det mulig å sluke kjøtt
fra dem, som om det var en herlig rett?
Det
er feil å tro at muskelstyrke er avhengig av at en spiser kjøtt.
Kroppens behov blir bedre tilfredsstilt og en kan få en sterkere
helse uten å bruke kjøtt. Korn sammen med frukt, nøtter og
grønnsaker inneholder alle de næringsstoffer som er nødvendige for
at en skal få godt blod. Disse stoffene får en ikke så rikelig i
kjøtt. Hvis det hadde vært viktig for helse og styrke å spise
kjøtt, ville den kosten som ble bestemt for menneskene i
begynnelsen, også innbefattet animalsk føde.
Når
en slutter å bruke kjøtt, føler en seg ofte slapp, som om en
mangler energi. Mange tar dette som bevis på at det er nødvendig
med kjøtt. Men grunnen til at en kjenner savnet av slik mat, er at
den virker stimulerende, de fremkaller en febertilstand i blodet og
pirrer nervene. Noen synes det er like vanskelig å gi avkall på
kjøtt som drankeren synes det er å gi avkall på sin dram, men de
vil allikevel ha godt av å legge om sin vane.
Når
en slutter å bruke kjøtt, må en sørge for å få en rikelig
variasjon av korn, nøtter, frø, frukt og grønnsaker, som vil være
både næringsrikt og appetittvekkende. Dette er særlig viktig for
svake mennesker og for slike som har hardt arbeid. I noen land hvor
det er mye fattigdom, er kjøtt den billigste maten. Under slike
forhold er det vanskelig å gjennomføre en forandring, men det er
mulig. Allikevel bør vi ta i betrakting de forhold folk lever under,
og den makt en vane gjennom mange år øver, så vi må være
varsomme og ikke fremholde selv riktige ideer i tide og utide. Ingen
må føle seg tvunget til å gjøre en slik forandring plutselig. Vi
bør erstatte kjøttretter med sunn og rimelig mat. Dette er i stor
grad avhengig av den som skal lage maten. Med omhu og dyktighet er
det mulig å lage retter som vil være næringsrike og velsmakende,
og som for en stor del vil erstatte kjøttet.
I
alle tilfeller bør vi oppdra samvittigheten, påvirke viljen og
skaffe til veie god og sunn mat. Da vil det være lett å gjennomføre
forandringen, og trangen til kjøtt vil snart forsvinne.
Er
det ikke på tide at alle setter seg som mål med å slutte å bruke
kjøtt? Hvordan kan de som streber etter å bli rene og hellige for å
kunne ha samfunn med hellige engler, fortsette å bruke som mat noe
som er så skadelig for sjel og kropp? Hvordan kan de ta livet av
Guds skapninger for å gasse seg med deres kjøtt? Nei, la oss heller
vende tilbake til den sunne og velsmakende maten som ble gitt
mennesket i begynnelsen. La oss praktisere og lære opp våre barn
til å øve barmhjertighet mot de tause dyrene som Gud har skapt og
gitt oss herredømme over.”
|